Witam.
Po oddaniu do mechanika mojej octavii na wymianę płynu hamulcowego
Pękł mu przewód Podciśnienia Serwo - kolektor
szukałem w sklepach nie moge takiego znalezc
on jakos go skleił ale mówił bym szukał go bo lepiej bedzie zmienic.
spisał mi nr z niego 652 1K0 612 041 wie ktos moze gdzie dostane taki i ile bedzie kosztował???
bogdan2111, w BXE to powinien być przewód podciśnienia z zaworem zwrotnym, całość o numerze 1K0 612 041 ET ( jak podasz w ASO VIN auta to wyskoczy im odpowiednia końcówka literowa - u mnie w BXE był ten co podałem ), cena w ASO ok. 90 pln. Jak będziesz go zakładał to od strony pompy podciśnienia ( jest zintegrowana z pompą paliwa ) możesz delikatnie posmarować ten metalowy króciec wyjścia podciśnienia jakimś klejem ( typu butapren itp. do gumy ) tak by dokładnie uszczelnić to połączenie.
W ASO tylko jako całość. Można by spróbować coś "dorobić" ale pamiętaj, że ta rurka musi być w miarę sztywna, tak, żeby się nie zapadała "do środka" od podciśnienia.
dopadła i mnie awaria mojej O...[O1 ALH 1.9TDI 90KM '02r]
Dziś rano musiałem odpalać ją na kable... :x kiedy silnik zaskakiwał, z bloku, zaczął unosić się dym... Powodem był ten oto wyciek w okolicach pompy podciśnienia:
Dodatkowo słychać jest wyraźne syczenie powietrza, które nasila się kiedy poruszy się przewodem wychodzącym z pompy i łączący ją z serwem.
Ktoś może wie, skąd może płyn wyciekać i ewentualnie po VIN podać nr oryginalnych części, żebym mógł je wymienić...?
Ponadto pedał hamulca jest wyraźnie wyżej od sprzęgła i gazu. Syczenie słychać również przy jego wciskaniu... nie jest twardy, wchodzi swobodnie.
Jakieś porady?
EDIT:
Dźwięk uchodzącego powietrza spowodowany jest sparciałą uszczelką, na końcówce przewodu podciśnienia wchodzącej w serwo.
EDIT2:
Nr już mam... 1J0612041G załączam rysunek z przewodem nr 4 w załączonym pliku...
Jakieś porady co do wymiany? Na coś uważać muszę? Skąd przypuszczalnie ten wyciek?
Komentarz